Menu Sluit

Voorbereiding bij de aankoop van jouw eerste woning

Voorbereiding bij de aankoop van jouw eerste woning
14-02-2023
Ga jij binnenkort jouw eerste woning aankopen maar weet je niet waar je allemaal op moet letten? Wij helpen je hier graag een handje bij!

Beslis voor jezelf wat need-to-haves & nice-to-haves zijn.

Natuurlijk is het leuk om een huis te hebben dat supergoed is gelegen met een grote tuin én een ruime living met veel lichtinval én een oprit én 4 slaapkamers én ... Maar alles hangt natuurlijk af van het budget dat je kan spenderen (dat is de volgende stap). Je moet eerst weten wat je juist wil en wat noodzakelijke dingen zijn waar je niet op wil inboeten en waar je absoluut niet van wil afwijken als je effectief tot een verkoop zal overgaan? En wat zijn de dingen die wel leuk zijn als extra's maar die misschien niet zo noodzakelijk zijn voor je dagelijks comfort?

Enkele voorbeelden van need-to-haves:
- 2 slaapkamers
- veel natuurlijk licht
- gelegen in postcode 2000
- badkamer met dubbele lavabo
- terras

Enkele voorbeelden van nice-to-haves:
- open keuken
- dressing
- aparte wc
- ...

Deze zijn natuurlijk voor iedereen persoonlijk en volledig zelf te bepalen. Deze voorbeelden zijn louter illustratief. Maar het is wel belangrijk dat je hier de tijd voor neemt en een onderscheid maakt tussen wat echt een noodzaak is en wat leuke extra's zijn.

Bepaal jouw budget & ga langs bij de bank.

Nu je weet waar je naar op zoek bent, is het ook goed dat je weet wat het maximale budget is dat je hieraan kan spenderen. Welk bedrag kan je juist lenen, op hoeveel jaar wil je deze lening afbetalen, ga je dit alleen aflossen of zijn jullie met twee...?

Het zou natuurlijk jammer zijn dat je jouw droomwoning vindt aan de hand van jouw lijstje, maar gaandeweg ondervindt dat de prijs eigenlijk niet binnen jouw/jullie budget ligt. Om teleurstellingen te voorkomen is het dus een heel belangrijke stap om het budget te bepalen. Vergeet niet dat je ook nog rekening moet houden met registratierechten, dossierkosten van de bank, verzekeringen, notariskosten en eventuele kosten om te renoveren (afhankelijk van het pand). Ook zal je elk jaar het kadastraal inkomen moeten betalen.

Informeer je ook voldoende bij de bank hoeveel % van de vraagprijs dat je juist kan lenen. Vaak mag je maar 80% van de vraagprijs lenen en is het aangeraden om zelf 20% als startkapitaal te bezitten alvorens je tot een aankoop overgaat. Ga ook bij verschillende banken langs zodat je hier een zo juist mogelijk beeld van krijgt.

 

Zoek jouw droomwoning en neem er de tijd voor.

Nu je weet welk budget je kan spenderen aan je droomwoning en waar je juist op moet letten, is het tijd om op zoek te gaan! Bekijk al het aanbod op onze website en kijk of het huis/appartement van jouw dromen hiertussen staat! Is dat niet het geval? Niet getreurd! Schrijf je dan zeker in zodat wij jou op de hoogte houden van de nieuwste panden in jouw zoektocht.

Het is heel belangrijk dat je niet zomaar het eerste beste huis aankoopt dat enkele punten van jouw lijstje kan afvinken. Denk hier zeker goed over na, slaap er eens een nachtje over, vergelijk met andere woningen, zoek op wat er in de buurt ligt en hoe goed de locatie juist is voor jouw wensen... Wees dus geduldig, soms kan het even duren voor je jouw droomwoning vindt, maar dat is het zeker waard als je er de rest van jouw leven kan genieten!

 

Succes!

Wij wensen jou heel veel succes met het zoeken en vinden van jouw droomwoning! Spring gerust eens binnen bij ons op kantoor indien je graag jouw wensen wil bespreken, zodat we jou bij deze zoektocht kunnen helpen.

 

Ontdek ons aanbod hier

 

back to top