Menu Sluit

Do's and don'ts voor een lagere energierekening

Do's and don'ts voor een lagere energierekening
24-11-2022
De winter is nog niet officieel begonnen, maar aangezien de energieprijzen fors de hoogte in zijn gegaan, zijn alle tips natuurlijk welkom!
In deze blog geven wij allerlei do's & don'ts om je energiefactuur zo goed mogelijk te verlagen.

DO'S

Schakel al je apparaten uit die je niet (zo vaak) gebruikt. 
Heel wat apparaten gebruiken nog steeds energie ook al staan ze uit of in stand-by. Door de stekker uit te trekken of de toestellen volledig uit te schakelen, kan je hier al voorkomen dat deze onnodig energie verbruiken.

Verlaag je verwarming. 
Natuurlijk is dit dé meest voor de hand liggende tip, maar je verwarming is dan ook de belangrijkste factor in jouw energiefactuur. Zo kan je bijvoorbeeld de verwarming 's nachts of als je niet thuis bent uitschakelen. Bovendien kan de verwarming zeker één of enkele graden lager. Wist jij dat de ideale temperatuur eigenlijk maar 19 graden is? Bij de meeste staat deze standaard op 21 graden. Natuurlijk verschilt dit wel van ruimte tot ruimte. Zo kan je de badkamer het best instellen op 21 of 22°C als je daar bent, maar kan je deze ook enkele graden laten zakken als je de badkamer verlaat. 19°C is de ideale temperatuur in de leefruimte, keuken en eetruimte. De gang, slaapkamer, gang en toilet zijn de minst gebruikte plaatsen, hier is een temperatuur van 17°C dan ook voldoende.

Doe je was op een lage temperatuur.
Doe jij al je was op 60°C? Dit is zeker niet voor alles noodzakelijk. Zo kan je bijvoorbeeld perfect af en toe gebruik maken van een verkort programma of wassen op 30°C. Om te besparen op jouw droogkast, kan je bijvoorbeeld jouw kleren vaker uithangen op een rekje.

Verkort jouw douchebeurt.
Niets is fijner dan een aangename warme douche te nemen als het koud is buiten... Maar de koude douche die je nadien krijgt als je de energierekening krijgt is evenmin fijn. Probeer daarom jouw douchebeurt te beperken tot 5 minuten of als dat een té grote stap is voor jou, probeer dit al eens met 1 minuut te verminderen. Ook met deze kleine aanpassing kan je besparen op je energierekening.

Verwarm jezelf op verschillende manieren.
Je kan het warm krijgen door allerlei zaken. Als je naar buiten gaat, heb je het automatisch warmer als je terug binnenkomt na bijvoorbeeld te wandelen. Beweging verwarmt je lichaam en is bovendien ook goed voor je gezondheid. Na de wandeling in de kou, kan je jezelf belonen met een warme chocomelk, een kopje thee/koffie of soep.

DON'TS

Je gloeilampen laten hangen.
Misschien heb je nog niet overal LED lampen en denk je "dan moet ik weer nieuwe lampen aankopen". Deze aankoop is het zeker waard, want op lange termijn (zelfs op korte) zal deze jou sowieso geld besparen doordat LED lampen heel wat minder energie verbruiken dan gloeilampen én bovendien zijn ze ook nog eens milieuvriendelijker. Bovendien hebben ze een langere levensduur waardoor je minder snel lampen zal moeten vervangen. Door deze kleine aanpassing kan je zelfs 90% sparen op je elektriciteitskosten.

Elke dag thuiswerken.
Na de coronapandemie is het uiteraard verleidelijk om af en toe nog eens een dagje thuis te werken, want het is voor heel wat zaken ook handig. Maar als keerzijde heeft dit natuurlijk dat je thuis heel wat meer energie zal verbruiken omdat je niet in de kou zal willen werken. Thuiswerken is dus niet altijd de beste oplossing, zeker deze winter niet met de koude temperaturen. 

Jouw cv-ketel op 80 graden laten staan.
Waarschijnlijk heb je zelfs geen idee op welke temperatuur jouw cv-ketel is ingesteld. Standaard staat de watertemperatuur van de ketel ingesteld op 70-80 graden, maar dit is eigenlijk onnodig! Dit kan je zeker verlagen naar 60 graden, het duurt dan wel iets langer voordat er warm water uit de kraan komt, maar je bespaart er gemakkelijk tientallen tot wel enkele honderden euro’s per jaar mee uit. Daar heb je die paar seconden wachten op warm water wel voor over zeker?

Alle ramen dicht laten.
De meeste mensen denken dat het beter is om alle ramen dicht te laten, zodat er geen kou naar binnen komt en ze zo minder moeten stoken. Maar je huis ventileren is net belangrijk voor je gezondheid én het energieverbruik. Als je thuis geen frisse lucht binnen laat, kan er onder meer vocht ophopen, schimmel ontstaan en kan het CO2-gehalte in de lucht te hoog worden. Dit is natuurlijk gevaarlijk. Bovendien is vochtige lucht in huis ook moeilijker te verwarmen en zo zal dus je energieverbruik juist stijgen. Af en toe je ramen open zetten en frisse, droge lucht binnenlaten is dus goed voor jouw gezondheid én je energierekening!

Andere verwarmingsvormen gebruiken.
Heel wat mensen zullen de verwarming nu minder aanzetten of kiezen voor een andere vorm van verwarmen. Denk maar aan een elektrische kachel, kaarsjes, een pellet kachel... Er zijn heel wat (gekke) alternatieven. Zo stond er het laatst in de krant dat mensen zich (binnenshuis) verwarmd hadden met een BBQ en zo stierven aan een koolmonoxidevergiftiging. Niet alle alternatieven zijn dus zonder gevaar! Je huis verwarmen aan de hand van kaarsen? Geen goed idee, want het is slecht voor je gezondheid. Een pellet kachel is trouwens schadelijk voor het milieu en de elektrische kachel is evenzeer niet altijd de beste oplossing, want ook de prijs van elektriciteit is serieus gestegen. Een extra trui, dekentje en/of onesie is dus altijd goed om in de buurt te hebben.

 

Hopelijk ben jij wat met deze tips & kan je zo toch enkele tientallen of zelfs honderden euro's besparen op jouw energierekening!

back to top