Menu Sluit

Verlaging registratierechten voor enige woning van 6% naar 3%

Verlaging registratierechten voor enige woning van 6% naar 3%
01-10-2021
De Vlaamse regering verlaagt de registratierechten voor de aankoop van een enige woning van 6% naar 3%. Voor de aankoop van een tweede woning zullen de registratierechten stijgen van 10 naar 12%. Deze nieuwe maatregelen zullen waarschijnlijk vanaf 1 januari 2022 gelden.

De verkooprechten bij de aankoop van een eerste en enige woning zullen van 6% naar 3% zakken. Dat kondigde Vlaams Minister-president Jan Jambon eergisteren aan tijdens de Septemberverklaring waarin de beleidsvoornemens van het nieuwe parlementaire jaar werden toegelicht. Wie een enige woning koopt en die bovendien ingrijpend energetisch renoveert, zal slechts 1% verkooprecht moeten betalen. Eveneens werd aangekondigd dat de verkooprechten bij het verwerven van een tweede (of derde, vierde...) woning van 10% naar 12% zullen verhogen. 12% zal het standaardtarief worden voor het verkooprecht in Vlaanderen en zal ook gelden bij de aankoop van bv. een bouwgrond. De Vlaamse Regering beoogt 1 januari 2022 voor de inwerkingtreding. De datum waarop de authentieke akte wordt verleden zal bepalend zijn.

De meeneembaarheid, de mogelijkheid om de verkooprechten die betaald werden bij een vorige woning af te trekken van de verkooprechten bij een nieuwe woning, wordt geleidelijk afgeschaft. Tot eind 2023 zal de koper kunnen kiezen tussen het verlaagd tarief van 3% of de meeneembaarheid in combinatie met 6% verkooprechten. De rechtenvermindering blijft bestaan, maar zal dalen van 5.600 naar 2.800 euro en wordt daarmee gehalveerd.

cursor
back to top