Herziening kadastraal inkomen

13-05-2015

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil bekijken hoe de berekening van het kadastraal inkomen kan worden herzien. Hij reageert op het nieuws dat dat inkomen al 40 jaar lang niet meer is aangepast en dat zou tot onevenwichten leiden.

Minister Van Overtveldt zal door de administratie laten berekenen hoeveel het zou kosten om de kadastrale inkomens van woningen te herzien.

De minister waarschuwt wel dat zo'n herschatting een heel complex werk is en dat dat nog niet voor morgen zal zijn. Ook is het KI een belangrijk gegeven voor de onroerende voorheffing voor de regio's en zal er dus overleg tussen de federale regering en de gewesten nodig zijn vooraleer men dergelijke ernstige ingrepen kan uitvoeren.

Het KI is het bedrag waarop de onroerende voorheffing wordt berekend. In theorie is dat het bedrag dat een woning per jaar zou opbrengen als ze wordt verhuurd. Dat wordt jaarlijks geïndexeerd, maar een algemene herschatting is al sinds 1975 niet meer gebeurd.

Er zijn grote herenhuizen in een chique buurt met een kadastraal inkomen van 450 euro, en anderzijds kan je in een verloederde buurt een appartement met een KI van 1.300 euro vinden. Het gevolg is dat de appartementeigenaars in de verloederde buurt veel meer onroerende voorheffing betalen dan de eigenaars van het chique herenhuis.

Bron: CIB - VRT

Lees het volledige artikel hier : http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2335694

Walls gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer wetenVerder gaan